Mensen volgen om verschillende redenen een relatietherapie. Je hebt het gevoel dat het niet meer zo soepel loopt als in het begin van je relatie. Je bent uit elkaar gegroeid en merkt dat je om kleine dingen ruzie maakt. Seks is niet meer zo fijn en bevredigend als vroeger. Wat je in het begin juist heel erg leuk aan je partner vond, wordt later soms een bron van ergernis. Romantische films eindigen vaak met het nieuwbakken koppel dat verliefd het beeld uit loopt. Waarschijnlijk is jullie relatie ook zo begonnen. Maar de kunst is om als de verliefdheid voorbij is, een manier te vinden om je relatie sterk, vertrouwd en intiem te houden.
Hoe doe je dat als kinderen, werk of andere zaken al je energie opslokken. In relatietherapie staat het ontwikkelen van relationele vaardigheden centraal.
Er zijn vele manieren om relatieproblemen te behandelen. Bij de behandeling van relatieproblemen hanteer ik vooral deze twee methodieken:
Emotionally Focused Therapy (EFT) is gericht op diepgaande verandering, waarbij de nadruk ligt op herstel van verbondenheid , vertrouwen en een hechte en veilige emotionele band. Als het lukt elkaars emotionele behoeften te erkennen, zijn praktische tegenstellingen veel gemakkelijker en vooral blijvend op te lossen. Een EFT behandeling is geschikt voor mensen die bereid zijn naar zichzelf, hun partner en de onderlinge interactie te kijken en daar op te reflecteren. Uitgangspunt voor deze behandeling is dat je, ondanks de grote problemen die je ervaart, voelt dat de basis in de relatie er nog is, maar dat de verbinding tussen jou en je partner te wensen over laat. Voor een EFT behandeling is het nodig dat je beiden de wil hebt om te investeren in verandering. Er is veel onderzoek gedaan naar EFT behandelingen waaruit blijkt dat er na therapie weinig terugval is. Lees ook de volgende EFT ervaringsverhalen voor meer informatie over de EFT therapie.
Oplossingsgerichte therapie is een elegante en snelle methode. Deze behandeling richt zich op op het creëren van kleine veranderingen met groot effect. Het traject begint eigenlijk altijd met het omschrijven van het gewenste resultaat: Als de therapie uiteindelijk is geslaagd, wat is er dan veranderd ? Voor de behandeling is het niet altijd nodig, dat beide partners komen: soms is het effectiever als één van beiden komt. Het kan ook voorkomen dat we afspreken dat beide partners één of meerdere keren apart komen. Het motto hierbij is: andere input levert andere output op. Natuurlijk is het uiteindelijk wel belangrijk dat partners elkaar leren verstaan. Oplossingsgerichte therapie kan daar heel goed in helpen.
Mijn naam is Dick de Bruijn en ik ben een ervaren relatietherapeut & gezinstherapeut in Amsterdam en omstreken. In mijn praktijk in de Jacob Marisstraat 1 te Amsterdam help ik koppels en of gezinnen met relatietherapie of gezinstherapie. Het welkomsgesprek of intake van 45 minuten is gratis.